I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It's easy.
Erinevate mesilate meed
​
Oleme teadaolevalt ainus mesila Eestis, kes pakendab oma mee partiid kõik eraldi. See tähendab nii asukoha põhist erinevust, kui ka hooaja vältelist erinevust. Hetkel on meie mesilased neljas erinevad grupis, mis asuvad Muhu saarel Suuremõisas ja Lahekülas. Kõik mesilad on PRIA-s registreeritud ning ka kaardirakendusest (honeymarket.com) leitavad. Korjeala on tõeliselt liigirikas. 4-s grupp asub Suuremõisa lahe maastikukaitseala servas ja seetõttu võib öelda, et tegu on oma olemuselt täiesti Mahe meega.
Ranna mesila on tegutsenud üle 10 aasta, kuid alles 4 aastat tagasi laienesime niipalju, et viia oma mesilased uude kohta. Sellest sai grupp nr. 2. Selle sama aasta suvel, meevõtmise käigus, tuli meie mesinikule mõte, et võiks panne nr 1 ja nr 2 gruppide meed eraldi nõude sisse, et saaks pärast proovida, kas on ka mingit vahet. Suur oli kõigi üllatus, kui degusteerimisel selgus, et vahe on lausa uskumatu. Nr 1 grupi mesi on kreemjas ja tume, maitselt karamelline ning aroomis oli tunda mõnusat magusat mekki. Nr 2 grupi mesi oli aga helekolla, vedel ning maitses ta justkui oleksid lusikatäie õielehti suhu pistnud. Aroomis oli tunda kevadisi valgeid õisi.
Tol sügisel, kui hakkasime mett klientidele viima, andsime prooviks nii üht kui teist ja tagasiside oli küllaltki erinev. Kellele meeldis karamelline, kellele lilleline mesi. See pani meid mõtlema idee peale, pakkudagi oma klientidele võimalust tellida just seda mett, mida nemad kõige rohkem soovivad.
Järgnevate aastate kogemuste põhjal, võime öelda, et mee maitset mõjutab eelkõige asukoht, mitte niivõrd hooae. Isegi ühe ja sama asukoha, kuid erineva perioodi (kevad-suvi-sügis) meed on küllaltki sarnase maitsega. Niisamuti on maitse samalaadne ka erinevaid aastaid võrreldes. Samas, kui aga mõelda selle peale, et gruppide vahekaugused on linnulennult vahemikus vaid 500-700 m, on erinevused mee maitses täiesti tuntavad. Lisaks muidugi ka erinevused mis puudutavad värvi, aroomi ning tekstuuri. Oleme täheldanud et nr. 2 grupi sügisene partii kristalliseerub väga kiiresti ja moodustab suuri glükoosikristalle, seevastu nr. 1 grupi kevadine mesi võib püsida üle aasta kristalliseerumata.